Què és la trufa?

La trufa és un fong que pertany al gènere Tuber, dins de la família Tuberaceae. Es tracta d’un fong que realitza tot el seu cicle vital baix la terra i que necessita de la simbiosi amb un organisme vegetal per a poder desenvolupar-se. Així, s’estableix a les arrels de determinades espècies vegetals, com ara la carrasca, el roure o l’avellaner.

Les trufes tenen una forma irregular, més o menys redona. Exteriorment tenen la pell rugosa i oscura i al seu interior presenten un dibuix molt característic, paregut a un entramat de venes de color blanquinós.

Què és la trufa? Vistabella

Encara que hi ha al voltant d’unes 30 espècies de trufa conegudes a Europa, no totes tenen aptitud per a la gatronomia i només unes poques són utilitzades a la cuina. D’entre les més sol.licitades volem destacar la Tuber melanosporum i la Tuber aestivum.

 Tuber melanosporum, trufa d’hivern

Coneguda com a trufa negra, és la més valorada a Espanya i França pel seu excel·lent aroma.

La seua mida va des del 2 cm als 10 cm, depenent sempre de les condicions que haja sofert.

● Època de recol·lecció: Del 15 de novembre fins al 28 de febrer.

● Aspecte extern: Peridi de color negre, format per berrugues poligonals.

● Aspecte intern: Gleva de color negre (part fèrtil), recorreguda per fines línies blanques (part    vegetativa).

Tuber aestivum, trufa blanca o d’estiu

Varietats trufa Vistabella

Aquesta trufa rep el seu nom per la època de creixement, que va des de l’estiu fins principis de la tardor.

D’olor més suau i amb un preu considerablement inferior es considera també una trufa de qualitat.

● Època de recol·lecció: Del 15 de maig a 31 de setembre

● Aspecte extern: Peridi de color negre, format per berrugues poligonals.

●Aspecte intern: Gleva de color marró avellana (part fèrtil), recorreguda per fines línies    blanques (part vegetativa).

Anuncis

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: